Tuesday, November 25, 2008

(SOKONGAN RESOLUSI SIDANG PARLIMEN BLOGGER) Blog adalah MEDAN TEMPUR golongan professional muda

UPDATE!

Resolusi Sidang Parlimen Blogger 24 November 2008
TAJUK UTAMA : RESOLUSI BANTAHAN PENGGUGURAN TULISAN JAWI OLEH KERAJAAN PAKATAN RAKYAT DI PULAU PINANG

Alhamdulillah, dengan izin Allah swt, seramai lebih kurang 17 ahli Parlimen Blogger Pembela Negara samada yang lama dan baru dapat sama-sama berkumpul dan berbincang bersama untuk mengutarakan pendapat dan sokongan padu mengenai resolusi bantahan pengguguran tulisan jawi oleh kerajaan pakatan rakyat di Pulau Pinang. Kami ahli BPN telah bersama berbincang dan mencadangkan beberapa persoalan dan masalah yang timbul di kala pengguguran tulisan jawi di papan tanda yang menjadi isu dan hal yang dibangkitkan kerajaan pakatan rakyat di negeri-negeri kekuasaan mereka lebih-lebih lagi oleh pemimpin-pemimpin bukan melayu pakatan rakyat. Kepada rakan-rakan BPN, sila maklumkan che moq jika terdapat maklumat atau info yang tidak dinyatakan semasa perbincangan di sini.

Justeru, kami dengan sebulat suara mengusulkan:

1. Penggunaan bahasa selain bahasa kebangsaan di papan tanda jalan tidak dapat diterima selain mendapat kelulusan dan penilaian pihak yang lebih arif dan patut bertanggungjawab untuk memartabatkan bahasa kebangsaan contohnya Dewan Bahasa dan Pustaka. Isu ini harus diteliti dan perhalusi kerana di kebanyakan negara utama industri pelancongan, negara maju dan kuasa besar dunia tidak juga mengaplikasikan papan tanda pelbagai bahasa kerana lebih menghormati bahasa kebangsaan.

2. Pengguguran tulisan jawi di papan tanda di kawasan Wilayah Persekutuan tidak harus berlaku kerana tulisan jawi juga adalah bahasa kebangsaan dan tiada unsur pencabulan Perlembagaan Persekutuan berlaku, malah disesetengah tempat seperti di Johor Bahru dan lain-lain bandar besar, ianya diterima masyarakat.

3. Setiap individu beragama Islam dinegara ini seharusnya menguasai tulisan jawi, menekankan penguasaan tulisan jawi pada anak-anak mereka dan juga memartabatkan jawi sebagai tulisan yang melambangkan identiti melayu bagi memastikan tulisan jawi menjadi tulisan kedua umat Melayu-Islam dinegara ini dan dengan ini, sebarang usaha memartabatkan jawi tidak dipandang sinis oleh mana-mana pihak lebih-lebih lagi kepada bukan melayu kerana kita sendiri menghargai tulisan jawi sebagai tulisan budaya melayu zaman berzaman.

4. Dewan Bahasa dan Pustaka sepatutnya diberi kuasa sebagai badan rujukan untuk membuat penilaian atas spesifikasi papan tanda jalan yang hendak dibangunkan oleh PBT termasuklah menjadi pihak rujukan kerajaan tempatan dalam meluluskan lesen papan tanda premis-premis perniagaan untuk semakan penggunaan bahasa melayu yang betul dan sempurna.

5. Tindakan individu dan pemimpin Melayu dalam Pakatan Rakyat membiarkan isu-isu sensitif islam dan tulisan jawi yang digunakan untuk pengajian agama Islam-Melayu ratusan tahun dahulu ternoda dek kerana mengejar agenda peribadi adalah tindakan menghina dan meminggirkan tulisan dan agama rasmi Malaysia secara perlahan-lahan kerana mengabaikan tanggungjawab sebagai seorang melayu islam.

6. Semua orang Islam dan juga bukan islam dari semua parti politik tidak kira pengikut mahupun pemimpin diseru hendaklah didesak hentikan tindakan mempertikaikan isu-isu sensitiviti masyarakat yang telah dipersetujui dalam kontrak sosial dan perlembagaan sebelum ia akan menjadi tragedi 13 Mei yang boleh mengancam keselamatan negara kita yang turut dihuni oleh pelbagai bangsa dan agama.

7. Suara bloggers perlu menjadi suara persepakatan dalam satu tujuan membetulkan kepincangan yang berlaku dalam politik yang didalangi oleh mereka yang berkepentingan peribadi dan politik tanpa mengira kesan yang akan timbul kepada perpaduan dan keamanan negara kita

Ahli-ahli Blogger Pembela Negara akan menyiarkan resolusi ini di setiap laman blog masing-masing bagi menarik perhatian orang ramai dan pengunjung untuk turut serta memperjuangkan perkara yang telah diperbincangkan di konferensi sidang pada 24 November 2008.Kerjasama para ahli BPN amat diharapkan demi merealisasikan suara kita tersebar kepada rakyat.

Kami percaya apabila usaha ini dibuat secara kolektif dan bersepadu, pihak kerajaan akan terpanggil untuk melaksanakannya. Perbincangan selanjutnya akan dibincangkan dari semasa ke semasa untuk melahirkan satu suara yang relevan lagi bermanfaat bagi semua rakyat Malaysia.Oleh itu, adalah diharap pihak-pihak yang terlibat segera mengambil tindakan sewajarnya. Semoga perjuangan kita dapat melahirkan suasana masyarakat majmuk yang lebih erat dan harmoni.

Sekian terima kasih dari saya.


POSTING ASAL


Nampak gayanya sudah ramai blogger-blogger melayu professional wujud dialam maya ini bagi mempertahankan maruah dan membela nasib dan hak-hak orang melayu yang nampak agresif dan semakin tersusun dan yang paling menarik dapat membincangkan dengan secara intellektual.

Maka, inilah cara sebenarnya bagi menarik perhatian generasi muda terutamanya golongan professional bagi meluahkan pandangan dengan cara yang berhikmah tanpa melibatkan emosi yang keterlaluan dan tak perlu mendengar cacian atau maki hamun atau melalui kejadian tumbuk menumbuk, flying kick dan sebagainya.

Ramai diantara blogger ini nampaknya lebih suka tidak menonjolkan diri dan tidak memegang jawatan penting atau tidak dikenali ramai atau tidak memandang kepada pengiktirafan tetapi sumbangannya amat significant didalam menangkis serangan siber yang lebih bahaya daripada serangan media-media cetak.

Aku yakin ramai blogger yang membela hak-hak melayu adalah datangnya daripada hati yang bersih dan ikhlas bagi membela bangsa bertuah ini bagi melihat generasi anak-anak kita membesar kekal menikmati nikmat-nikmat hasil jerih payah perjuangan tok nenek moyang bangsa melayu selama 500 tahun bagi mendapatkan kembali maruah dan kebebasan di tanah air kita sendiri daripada penjajah asing.

p/s:Sokong sepenuhnya kewujudan terancang untuk menyatukan blog-blog yang membela nasib dan hak orang melayu.

2 comments:

cohong gym said...

Pada pendapat aku, isu tulisan jawi atau melayu di papan tanda jalan tak patut di pertikaikan. Nama pun orang Malaysia, so kena la kuasai bahasa kebangsaan. Kalau pegi ke US, Canada atau Australia, pandai pulak cakap omputih. Kat Malaysia, cakap bahasa melayu tak bole. Cit Porah.

muhasabah said...

Pemikiran dan jiwa global apanya kalau bahasa Melayu dan warisan budaya sendiri diabai. Bahkan bahasa dan budaya asing pula digahkan.

Sikap dan pandangan dangkal sebegini bukan global sifatnya tetapi fikir dan jiwa yang sakit. Bangsa berjiwa besar tentunya menjaga da memuliakan budaya sendiri.

Kononnya bangsa kita digahkan berjiwa besar padahal sebenarnya masih sakit dan derita jiwanya sekian lama. Tidak sedar terjajah jiwanya, tidak mahu mencipta kebangsawanan.

Bahasa bangsanya tidak terurus dengan cekap. Rakyatnya masih tidak membudayakan bahasa kebangsaan, bahkan masih berbangga dengan bahasa asing, kononnya (khurafat) bahasa asing lebih gah.