Friday, April 3, 2009

Zambry vs Nizar: Adakah NIzar telah menang?

Pada posting yang asal, saya telah mengulas secara ringkas intipati hujahan diantara peguambela Nizar dan Peguam Kanan Persekutusan didalam permohonan Nizar untuk kebenaran semakan kehakiman.

Keputusan hari ini bukanlah satu keputusan yang final tetapi tertakluk kepada perbicaraan merit permohonan Nizar yang akan ditentukan kelak tarikhnya.

Y.A Abdul Aziz Abdul Rahim hari ini berpendapat bahawa didalam permohonan Nizar terdapat isu-isu yang perlu dibicarakan dan tidak boleh dibuang tanpa dihujahkan iaitu antaranya Hakim Abdul Aziz bersetuju dengan hujahan Sulaiman bahawa Mohammad Nizar, dalam permohonannya menyebut tentang quo warranto (cara mana) bagi Zambry menunjukkan sebab di bawah kuasa mana beliau (Zambry) dilantik menjadi menteri besar yang sah.

TETAPI adakah keputusan Y.A Hakim tersebut memberi maksud bahawa isu-isu yang dibangkit oleh Nizar tersebut akan berpihak kepadanya? Jawapannya: Tidak sama sekali kerana mengikut Hakim, pada peringkat ini isu-isu merit belum diputuskan lagi cuma Mahkamah berpendapat bahawa terdapat isu-isu yang perlu dihujahkan iaitu:-

*tafsiran Perkara 16 (6) UndangUndang Tubuh Kerajaan Perak sama ada jawatan menteri besar boleh dikosongkan disebabkan menteri besar telah menasihatkan Sultan supaya membubarkan dewan undangan negeri; tidak berlaku sebarang pembubaran dewan; tiada usul tidak percaya terhadap beliau pada persidangan dewan; dan beliau tidak meletak jawatan.

Apa yang pasti, Mahkamah telah menyatakan bahawa Nizar tidak lansung mempersoalkan kuasa Sultan cuma membangkitkan isu-isu seperti yang dinyatakan diatas.

Rumusan saya; peruntukkan undang-undang yang terpakai didalam kes ini berdasarkan pengalaman ialah sesuatu permohonan walaupun dikatakan sangat lemah dan/atau tidak mempunyai peluang untuk menang sekalipun, Mahkamah sekiranya mendapati terdapatnya isu-isu atau prima facie untuk dihujahkan, maka, Mahkamah lazimnya akan mengambil pendekatan untuk membenarkan permohonan ini terus dihujahkan didalam satu perbicaraan dan seterusnya kes tersebut akan diputuskan berdasarkan merit.

Maka; saya masih lagi berpendapat permohonan semakan kehakiman oleh Nizar adalah sangat lemah dan sukar untuk menang. Kebenaran untuk semakan kehakiman oleh Mahkamah pada hari ini tidak lansung bermakna permohonan NIzar mempunyai kes yang kuat.

p/s: Tertarik dengan peguam yang mewakili Dr Zambry, Cecil Abraham.

No comments: