Monday, July 21, 2008

Pertemuan PAS dan UMNO

Kedua-dua pihak kini telah 3 kali bertemu untuk berbincang untuk masa depan orang Islam dan Melayu.

Alhamdulilah, aku rasa inilah berita yang paling mengembirakan bagi aku sebagai orang melayu selepas PRU 12. Aku yakin PAS juga semakin bosan dengan sikap rakan-rakannya di dalam Pakatan Rakyat dan menjadi satu isyarat kepada rakan-rakan PR yang lain bahawa jangan cuba menjolok sarang tebuan dengan cuba mempersoalkan hak-hak bangsa melayu dan agama Islam.

Aku yakin Tok Guru Nik Aziz tidak membantah, cuma mungkin inginkan PAS berhati-hati dan memastikan kedua-dua pihak ikhlas serta matlamat kedua-dua pihak dapat dicapai.

P/s: Jadikan ia isyarat bahawa orang melayu boleh bersatu walau berbeza fahaman dan pendekatan politik. Aku menaruh harapan tinggi untuk kedua-dua pihak dapat bersatu apabila hak-hak orang melayu dan Islam dipertikaikan..

5 comments:

cohong gym said...

kau silap. Nik Aziz sudah bantah.

Abafahim said...

sblm aku posting ituhari lagi aku maklum dia bantah tapi aku mengharapkan nik aziz boleh terima.

Takkan hina sangat nak muzakarah dan mencari penyatuan dari segi persamaan dgn Umno? Kan dituntut?

Tak salah, tak luak dan tak berdosa kalau kita usaha nak bersatu dari tidak berusaha lansung.

Kita rancang Tuhan tentukan.

podeh said...

biasalah nik aziz sama mcm paklah gak kekadang cakap berbelit2.

Iwan said...

Cubo yo laa, utk kebaikan kito jugak... den raso DAP & PKR sekarang ni tongah tak sodap ati tengok TV dan baco berito psl muzakarah UMNO & PAS ni. Pokok dek diolah, kok over the line nnt kono pulak terajang melayu, hari tu dah menyinggah penampar sulung! Wakakaka!!!

podih said...

yo abafahim. artis kesayangan ko si farah asyikin tu sayang benar dgn nuar sodomi. siap kongsi crita dgn mak dia lagi. ada crita dlm artikel blog dia. ko tak nak tarbiah dia ke? kasi cerita kat dia the other side of Brader Anwar Bin Ibrahim.